Friday, 18 April 2014

Izara Aishah / Maya Karin di Lendu


Hi ppl ! This entry supposed dipublish dua bulan lepas but hmmm pepaham jelah :')


" yo , apa Izara Aishah dengan Maya Karin buat dekat Lendu ? " 

Sebenarnya bersempena dengan Citrawarna IV UiTM Melaka , crew filem Sejoli memilih UiTM Lendu sebagai salah satu tempat nak promosikan filem mereka . Hanya dua UiTM je yang dipilih , tak lain tak bukan Shah Alam dengan Lendu lain , yang lain ado ? Tempat -tempat lain termasuklah GSC Alamanda Putrajaya etc ..

Banyak aktiviti menarik yang diadakan semasa jelajah promosi Sejoli , ada game show main tembak-tembak dart yang hadiahnya di sponsor oleh Innershine , well semasa event berlangsung , weols dapat minum Innershine free dan ada sikit jualan promosi Innershine . 

*****

Sebelum tu , di tempat yang sama Uchun dengan others classmates datang support Syasya J for her singing competition . A part of competition yang dianjurkan oleh Citrawarna IV selain Gerak Tari dan Gerak Wira . Well of course Syasya won our heart , she sing a song from Saloma " Darah Muda "





Masscomm UiTM / MC110 / MC111


Boleh dikatakan ramai yang masih tak tahu apa itu Masscomm . Yelah , bila orang tanya aku ni ambil course apa , aku jawab lah " Masscomm jer " . Tau apa reaksi orang yang tanya tu ? 


" Apadia tu masscomm ? "


" teruk sangat ke masscomm sampai tak ramai yang tahu ? " 


For your information , tak kiralah yang dah tahu ke atau yang taknak ambil tahu . Masscom ialah singkatan for Mass communication atau nama panjangnya Mass communication and media studies . Dalam BM pula ia dipanggil Komunikasi dan Pengajian Media .  

Course ini satu-satunya ada di Kampus yang paling panazz di Malaysia , tak lain tak bukan UiTM Lendu lah ! Buat masa sekarang , Diploma Komunikasi dan Media hanya ditawarkan di UiTM Lendu. Tapi akhir 2016 nanti InshaAllah UiTM Rembau akan menawarkan jugak course ini . Jumpa di Rembau ya. 

Skop pembelajaran bebudak masscomm ini luas ya adik-adik , kami belajar mengenal sejarah asal usul semua bentuk media , samada cetak atau elektronik ataupun tv , majalah , radio etc . Disamping belajar juga ilmu agama semua tu . pendidikan islam wajib sampai ke universiti tau . Tak meskom lah kalau tak belajar mengenai how to communicate with ppl dalam " Public Speaking " Haihh so lot to tell you . come and experieced it before u said bad things bout masscomm .

Doin diploma in Masscomm akan ambil masa 2 1/2 tahun ( 5 Semester ) , before this adalah selama 6 semester. Thank god they cut it short so tak perlu sangat ambil masa lama.

Oh ya, mulai intake 2013 (NOV), Fakulti Mascomm menawarkan kos baru iaitu MC111, sorry idk the full course name but its about new media and content.  Agak berbeza dari MC110 because their learning process selalunya dekat computer lab.

Okay so tu jelah rasanya info yang patut korang tahu, the rest korang boleh experience sendiri okay! 




Wednesday, 19 March 2014

Study week !

Hola readers !

Sekarang dah masuk minggu-minggu terakhir semester 1 . Minggu kuliah dah pun habis and this week dah start " study week " . Kejap je masa berlalu dah nak habis satu sem dekat UiTM Lendu nih . 

Setakat nih , aku banyak habiskan masa study week nih dengan hibernate + makan ! Hahaha . Tak memberangsang langsung study week aku . So untuk atasi masalah nih , I'm goin back to Lendu on Thurs . Duk rumah makan jo kojo ea bila nya nak study . So kepada semua bebudak UiTM dihatiku , selamat mengulangkaji , gunakan masa yang terluang dengan sebaiknya ! Haa gituhhh 



Monday, 17 March 2014

MDS UiTM LENDU !

Hai semua J

I’m back ! Rasa dah almost  3 bulan tak menaip entri . Too busy plus no internet connection dekat kolej . Yelah , nak subcribe wifi masih belum mampu dong .

Well , I’m here nak cerita sikit pasal perjalanan MDS masa awal-awal jejak kaki dekat UiTM Lendu . Tak salah cerita pengalaman lalu , memandangkan nanti ada jugak adik-adik lepas spm yang google pasal MDS . Dapat jugak dorang dapat info sebelum ke sana nanti J

Sumpah Uchun berani cakap , MDS sangat menyeksakan . Gosh , even sekarang nak ingat balik pengalaman semasa MDS tu pun perit .  Tapi kalau difikirkan balik , MDS lah yang banyak mengajar hal ehwal universiti tu nanti . Ada baiknya walaupun buruknya terlalu banyak ! Hahaha

Sepanjang seminggu MDS tu berlangsung , seawal 4-5 pagi dah kena bangun . Dinasihatkan bangun lebih awal , supaya taklah jadi kejadian berebut bilik air . I HATE IT ! Korang akan mandi ala kadar je dalam seminggu MDS berlangsung . Dalam 5.30 pagi korang dah kena berkumpul dekat bawah untuk bergerak ke masjid , solat Subuh berjemaah . Sudah pasti  ada yang tersengguk-sengguk masa solat subuh nanti .

Habis je solat Subuh , akan ada kuliah Subuh sebentar . Then ramai-ramai akan bergerak ke DTS ( Dewan Taming Sari ) , bapak jauh dari Masjid . Dengan jalan berliku berbukit berbatu . Jadi , dinasihatkan pakai kasut yang selesa dan ringan . No heels plis ! Girls mostly akan pakai sport shoes sebab banyak kes mintak plaster sebab melecet .  Then sarapan pagi ! Curlas chuols , sarapan nasi goreng over-masin dengan telur rebus tak kupas . Kemain suruh makan dengan cepat , suruh telan kulit-kulit sekali mungkin  . LOL

Lepas breakfast , majlis pun bermula . Taklimat demi taklimat sampai lah tengahari . Sepanjang MDS berlangsung , korang akan makan free . So tak perlu susah-susah fikir pasal duit . Lagipun mana ada kafe yang bukak . Kalau lapar memalam tu bawalah roti ke biskut untuk alas perut . Tapi makanan MDS ni kejap ada yang sedap kejap ada yang nan hado . Makanan yang sedap selalunya semasa lunch . Time ni lah korang kena beratur depan-depan sekali . HAHAHA

MDS akan berakhir selepas solat Isyak dan kuliah . Lepastu dengan muka letih bolehla balik ke kolej . TAPI jangan fikir boleh terus tidur ! ROLLCALL akan diadakan di kolej kediaman memasing . Membebel je kerja dorang pasal rokok pasal orang bengong lembab bangun pagi sampai pukul 2 pagi .  Bayangkan esok pulak kena bangun pukul 4 – 5 pagi nok ! Tidur dalam 2 – 3 jam je !

Begitulah seminggu tu akan berulang dan berulang ! Banyak bersabar , homesick memang menebal masa MDS ! Spare top-up banyak-banyak dan tisu J Sorry no pictures dalam entri ini . Thats all from me ! bye