Friday, 18 April 2014

Izara Aishah / Maya Karin di Lendu


Hi ppl ! This entry supposed dipublish dua bulan lepas but hmmm pepaham jelah :')


" yo , apa Izara Aishah dengan Maya Karin buat dekat Lendu ? " 

Sebenarnya bersempena dengan Citrawarna IV UiTM Melaka , crew filem Sejoli memilih UiTM Lendu sebagai salah satu tempat nak promosikan filem mereka . Hanya dua UiTM je yang dipilih , tak lain tak bukan Shah Alam dengan Lendu lain , yang lain ado ? Tempat -tempat lain termasuklah GSC Alamanda Putrajaya etc ..

Banyak aktiviti menarik yang diadakan semasa jelajah promosi Sejoli , ada game show main tembak-tembak dart yang hadiahnya di sponsor oleh Innershine , well semasa event berlangsung , weols dapat minum Innershine free dan ada sikit jualan promosi Innershine . 

*****

Sebelum tu , di tempat yang sama Uchun dengan others classmates datang support Syasya J for her singing competition . A part of competition yang dianjurkan oleh Citrawarna IV selain Gerak Tari dan Gerak Wira . Well of course Syasya won our heart , she sing a song from Saloma " Darah Muda "





Masscomm UiTM / MC110 / MC111


Boleh dikatakan ramai yang masih tak tahu apa itu Masscomm . Yelah , bila orang tanya aku ni ambil course apa , aku jawab lah " Masscomm jer " . Tau apa reaksi orang yang tanya tu ? 


" Apadia tu masscomm ? "


" teruk sangat ke masscomm sampai tak ramai yang tahu ? " 


For your information , tak kiralah yang dah tahu ke atau yang taknak ambil tahu . Masscom ialah singkatan for Mass communication atau nama panjangnya Mass communication and media studies . Dalam BM pula ia dipanggil Komunikasi dan Pengajian Media .  

Course ini satu-satunya ada di Kampus yang paling panazz di Malaysia , tak lain tak bukan UiTM Lendu lah ! Buat masa sekarang , Diploma Komunikasi dan Media hanya ditawarkan di UiTM Lendu. Tapi akhir 2016 nanti InshaAllah UiTM Rembau akan menawarkan jugak course ini . Jumpa di Rembau ya. 

Skop pembelajaran bebudak masscomm ini luas ya adik-adik , kami belajar mengenal sejarah asal usul semua bentuk media , samada cetak atau elektronik ataupun tv , majalah , radio etc . Disamping belajar juga ilmu agama semua tu . pendidikan islam wajib sampai ke universiti tau . Tak meskom lah kalau tak belajar mengenai how to communicate with ppl dalam " Public Speaking " Haihh so lot to tell you . come and experieced it before u said bad things bout masscomm .

Doin diploma in Masscomm akan ambil masa 2 1/2 tahun ( 5 Semester ) , before this adalah selama 6 semester. Thank god they cut it short so tak perlu sangat ambil masa lama.

Oh ya, mulai intake 2013 (NOV), Fakulti Mascomm menawarkan kos baru iaitu MC111, sorry idk the full course name but its about new media and content.  Agak berbeza dari MC110 because their learning process selalunya dekat computer lab.

Okay so tu jelah rasanya info yang patut korang tahu, the rest korang boleh experience sendiri okay!