Friday, 29 November 2013

Salam sayang dari UiTM Lendu ;p

Hello guys !

Minggu ni dah masuk minggu kedua Uchun menjadi mahasiswa UiTM Alor Gajah , Melaka . Kalau nak diluahkan segala cerita dan memori memang panjang berjela lah entri kali nih . Tapi nanti uchun akan ceritakan serba sikit pasal MDS dan campus life di blog ya :)

but Zeriously , rindu bakhang kat blog . Rasa lama tinggalkan blog ni tak berupdate . Lagipun dekat sana kemudahan wifi masih belum ada di kolej . Masih dalam perancangan katanyahhhh ! duhh student takleh hidup tanpa wifi . Note that ! hihi

Lepas je habes MDS , terus serbu bando melakao untuk outing dengan kengkawan baru ! Guess what ???? melaka is a shopping heaven ! Goshhhhh habes lah duit ptptn camni :p Lagipun public trans dekat melakao mmg terbaik lah . Mudah jer kalau korang nak gi mana-mana . but serius talk orang kat melaka ni kuranghajo sikit . terutamanya kat kaunter-kaunter tetttt . orang tanya soalan elok-elok then boleh jawab dengan biadap . sorry to say , Tu jer yang uchun tak suka pasal melaka selain makanan nya yang mahal :p

bye ! Thanks reading :)

Monday, 28 October 2013

Tips | Pengurusan masa yang TERBAIK

Assalamualaikum guys ! 

Manusia sering merungut sebab masa . Ada yang merasakan 24 jam tu masih belum cukup untuk dirinya . Rutin harian yang banyak serta padat menyebabkan kadangkala seseorang tu kurang bergaul dan bersosial dengan orang lain . Haishh parah kan penangan masa nih  ?

Sebenarnya , aktiviti harian agak menjadi mudah sekiranya korang bijak mengatur serta menyusun jadual . Walaupun bunyi agak tipikal , namun itulah hakikatnya . Penggunaan jadual dapat merancang aktiviti harian korang. Hanya perlu senaraikan aktiviti yang kita hendak lakukan pada masa dan waktu tertentu dengan spesifik .So ia semestinya dapat merancang penggunaan masa korang dengan lebih efisien .

Hargai masa yang korang ada dengan mengelakkan daripada menangguh kerja . Lakukan kerja yang dirancang semasa kelapangan waktu . Lebih baik guna masa tersebut dengan kegiatan bermanfaat daripada habiskan masa tersebut dengan perkara sia-sia seperti facebooking . Ye dak ? HAHA *deep*

Satu lagi pengurusan masa yang baik ialah dengan mencuri masa . Haaa cemana tu ? Thats mean korang buat dua aktiviti dalam satu masa . Contohnya mak suruh pegi kedai beli bawang , sambil-sambil korang berlenggang ke kedai tu korang bolehlah baca nota Sejarah . Gitew pun boleh . Sangat digalakkan daripada korang terperuk dalam bilik kononnya nak baca nota sejarah , tapi last sekali korang jugak stress takpasal-pasal . Tamau-tamau gitu ! 

 Err , motip gambar bawang ? HAHA

Thanks reading ! Zzzz

Kelebihan 'stim' wajah

Hallu , segmen kecantikkan kembali lagi :) HAHAHA

Stim muka ataupun pengewapan wajah merupakan sebahagian daripada rutin penjagaan wajah yang sangat mudah untuk dilalukan di rumah . So tak perlu lah mengeluarkan duit lebih untuk tampak kulit sihat dan berseri . Ye dak ?


Pic : Google 

BAHAN : Semangkuk air panas & tuala kecil

LANGKAH : 

1. Wapkan muka anda dengan semangkuk air panas tersebut . Letakkan tuala di keliling wajah untuk menghalang wap panas daripada bebas ke udara . Wapkan selama 2-3 minit .

2. Sapukan mask di wajah dan tunggu sehingga kering kemudian bilas menggunakan air sejuk . Bilasan menggunakan air sejuk untuk menutup riang pori yang terbuka semasa proses pengewapan wajah tadi .

3 . Pakai toner atau serum di akhir proses :)


Kebaikan stim / pengewapan wajah 
- membantu membuka liang pori untuk membersihkan wajah sehingga ke dalam pori
- membantu mematangkan jerawat dan mampu mengeluarkan kotoran yang terperangkap di dalam pori

P/s - Hasil penggunaan facial steamer yang dijual di pasaran mungkin berbeza . Hiks

Thanks reading :) x

Thursday, 24 October 2013

TIPS | Temuduga Masscom

Assalamualaikum :) 

21 Sept 2013 yang lalu , Uchun dapat tawaran untuk menduduki temuduga untuk course masscom di UiTM. Then uchun buat research dan google-ing sikit pasal course masscom dan alhamdulilah banyak senior yang ambil masscom tulis tips semasa temuduga masscom di blog dorang and its help me alot .

Oleh sebab itu . Uchun  nak jugak tulis entry nih khas untuk panduan adik-adik yang bakal menduduki temuduga masscom kelak. Tips nih sedikit sebanyak dapat memudahkan sikit korang untuk lulus temuduga tu nanti .


  Buat draft esei . Semasa temuduga boleh bawa kamus .


dresscode haruslah pakai formal. No jeans, tshirt etc.  

Sebelum nak menghadiri temuduga tu nanti , korang kena banyak cari information pasal masscom , tokoh masscom , isu semasa dan juga semestinya pandai speaking English . Temuduga tu nanti fully in English dan ada dua peringkat :

Sesi 1 : Esei
Sesi 2 : Temuduga bersama panel yang terdiri daripada lect masscom sendiri

Untuk sesi 1 , korang dikehendaki menulis esei dalam 200 patah perkataan tentang masscom . Antara soalannya ialah " What do you know about masscom " , " Why you applied masscom " nd " What contribution you can make for masscom ". Sesi ini  senang dari sesi 2 , so better korang buat draft dan hafal dirumah like i do .. Bila pi je temuduga korang tulis balik yang korang hafal .. Haha

Bagi sesi 2 pula , korang dikehendaki bercakap dihadapan panel temuduga in ENGLISH okay . Phew

Aku : Ketuk pintu , masuk , greet panel temuduga tu dan salam dorang . Ketar-ketar tangan aku salam dorang :3

Panel : Give me your document nd you may sit . Please introduce yourself

Aku :  Uchun bagi fail dengan dokumen dan duduk . Then introduce sikit " My name is blabla , live in Sungai Petani  , study at blablabla .... "

Panel : What do you know about masscom ? 

Aku : Masscom is the study of blablabla ( Uchun cakap balik apa yang uchun tulis dalam esei tadi . Hehe )

Panel : You have study in matrik nd form six . but why you want to study this course in Uitm ? Form six is the best than diploma . blablabla ( dia guna ayat nih untuh psyco aku -.- )

Aku : ( OMG , Uchun terkelu jap ) Firstly I love this course *tetibe* nd I think I can do the best blablabla 

Panel : Okay , but why you loves this course ? ( ayat psyco lagi )

Aku : Err  ,  I enjoy reading and writing . I've blog and my blog have been featured in the magazine . I've participated  in school debate team . ( jawab dengan yakin )

Panel : Oh , you enjoy reading and writing . You writes in what language in your blog ? 

Aku :  I write in ENGG - malay . ( tersasul tersebut english  -_- )

Panel : But yours English is good *sambil tengok result SPM aku *

Aku : Err , B+ is good eh ? ( bodoh pulak aku tanya kat dia camtu )

Panel : Yup , its good . blablabla 

* lepastu ada sorang lagi panel temuduga datang , panel yang temuduga aku tu bincang dengan rakan dia *

Panel : Okay , thankyou for coming . Do you have any question to ask us ?

Aku : No , but I would like to say , I may not good in English but I'll improve my English *senyum *

Lepastu Uchun ambil balik file , salam dia , ucap terima kasih dan keluar . Hilang terus neves :')

P/s - Uchun akan sambung study in masscom this 16Nov di Uitm Lendu . Aww dapat jugak bergelar masscommers !

 UPDATE: IM DONE DOIN DIPLOMA in MASSCOMM  lol

Any question boleh direct twt @uchunesmail
yes bcs i receive alot of queries every year so i tak kedekut nak share :)


Tuesday, 22 October 2013

BAKAL MASSCOMMERS !

Hello guys , Assalamualaikum :)

Aww , I'm the happy person on Earth . Semalam keputusan kemasukan ke Uitm bagi Program Diploma sesi 2/2013 dah diumumkan di online.uitm.edu.my . So bagi siapa yang apply dan belum semak keputusan boleh lah berbuat demikian dengan segera okay ..

Uchun ditawarkan untuk sambung belajar dalam Diploma Komunikasi dan Media / MC 110 ataupun nama femesnya masscom . Emm setakat nih yang uchun tau , bagi peringkat diploma , masscom hanya boleh didapati di Uitm Kampus Alor Gajah , Melaka or boleh dikenali sebagai Uitm Lendu . Bagi peringkat degree barulah ada di Uitm Shah Alam maybe. So dah sah-sahlah uchun kena study kat Lendu .. Aumm tak sabar pulak nak duduk kat Melaka :')

Pendaftaran kolej pada 17 Nov nanti , kejap je masa untuk prepare semua persiapan .Ugh , nak kena buat list barang dari awal lah camni .BTW uchun nak post entri semasa interview untuk course masscom . atleast bolehlah bantu junior di masa hadapan menghadapi interview tersebut .Ye dak ? Hehe

Apapun , terima kasih banyak-banyak for all my bestfriends , kengkawan di Twitter yang menyokong dan tak putus-putus wish goodluck dengan tahniah sejak Uchun ambil temuduga lagi . LOL , berkat doa dorang jugak Uchun dapat course idaman . Hee BTW , ada jugak kawan blogger yang pi interview masscom dapat jugak jadi Masscommers. Congrats to Maisarah Aisya ! Atleast jumpa jugak kawan blogger kat sana nanti .

P/s - Tak sempat nak printscreen tawaran . LOL / Nantikan entri interview masscom gaizzz !

Thanks reading :) x 

Thursday, 3 October 2013

TIPS SEMASA PEPERIKSAAN

Hallu viewers !

Dah lama tak update blog , lately busy busy busy ya amat .. Banyak sangat homework / assignment yang kena siapkan sampai nak mengadap blog pun tak sempat .. Tapi iols masih lagi ada masa nak meng-update twitter and insta sambil-sambil buat homework :p

Lagi satu , sorry sebab lambat nak post entri nih , exceli nak jugak tujukan tips nih buat adik-adik yang menduduki PMR tapi dah dua hari dorang exam barulah iols sempat nak post nok , so anggap jelah entri nih untuk calon PMR dan SPM .  BTW tulis entri asyik masuk draf je keje , sebab penat + kering idea punya pasal .

Okay , jum kita baca apa yang patut calon peperiksaan perlu bertindak semasa peperiksaan  :)

TIDUR AWAL 

- Tips yang paling senang dan confirm disukai ramai . Ramai yang sering habiskan masa pada malam sebelum peperiksaan dengan study last minit tanpa sedar yang dorang membuatkan badan dorang letih sebenarnya . Dah terlambat nak study time gini , tulah orang selalu pesan , buat persiapan awal-awal . Now korang hanya perlu tidur dan berdoa , zikir mengharapkan Allah akan permudahkan hari esok ..

TENAGA YANG CUKUP 

- FYI ada yang nervous nak exam sampai takda selera nak makan tapi korang tak sepatutnya biarkannya berlaku . Korang mesti tahu , nak pakai otak masa exam pun guna energy dik , so sebab tu lah sebelum exam korang kena makan / breakfast dulu . Makan pulak jangan lah dengan kuantiti yang banyak , karang mengantul dalam dewan peperiksaan pulok . Mencukupi sekadar roti , sepinggan nasi lemak ??

PERSIAPAN UNTUK EXAM 

- Simpton orang yang bakal exam mestilah pelupa , yelah punya banyak benda yang nak difikirkan . So make sure segala persiapan korang untuk exam esok dah disediakan awal-awal dan diletakkan siap-siap dalam beg , incase takut terlupa. Pastikan alat tulis dah lengkap , I/C , slip peperiksaan , baju dah iron . So taklah korang kelam kabut pada pagi sebelum exam tu .

JAGA HUBUNGAN DENGAN IBUBAPA & GURU

- Tiada doa yang lebih mujarab selain doa dari ibubapa sendiri . Buat masa nih , korang kena jaga segala tutur kata dan perilaku korang so takde lah menguris hati parents sendiri.Sentiasa minta keberkatan mereka dan doa mereka untuk kejayaan korang.Guru pun jangan dilupakan ye , sehari sebelum exam tu pergilah minta restu guru-guru yang mengajar korang , minta dihalalkan segala ilmu yang dia berikan.Minta maaf kalau ada guriskan hati dia.InshaAllah Allah akan permudahkan segalanya untuk hambanya yang berusaha :)

Tips sebelum menghadapi peperiksaan - HERE !

Diharapkan tips di atas berguna untuk uols ye , yang penting jangan pernah putus berdoa dan berusaha untuk mencapai kejayaan . Kalau ada soalan , tweet me here - @UchunEsmail . Sekian , love ya'

 Thanks reading , xoxo :)

Friday, 13 September 2013

TIPS MENGHADAPI PEPERIKSAAN :)

Hello ppl :)

Tarikh mulanya PMR dan SPM dah makin dekat .. Mesti adek-adek yang bakal menduduki PMR dan SPM nih dah mula rasa bahang stress , kecut perut , takut etc kan ? PMR dan SPM penting okay sbg satu petanda aras buat kita untuk tahu sejauh mana usaha keras kita untuk berjaya di masa hadapan . So jangan la pandang remeh ye adik-adik , buruk padahnya nanti :p

Tak dinafikan semakin hampir detik nak periksa semakin banyak probs menimpa . Yelah , I pun dah pernah experience uols , so harini nak sharing tips yang korang lakukan semasa peperiksaan dah makin dekat ni yerk :)

KAWAL EMOSI 
Yeah , masa ni lah korang kena jaga emosi korang dengan baik ..Emosi memainkan peranan penting dalam hidup seorang student yang bakal menduduki peperiksaan . Contohnya , korang kenalah handle stress dengan betul dan jangan cepat give up . Benda kecil pun boleh lead to stress yang besar tau so korang kenalah sentiasa positif , Uols boleh rujuk my previous entri untuk laporan lebih lanjut - klik sini

JAGA PERASAAN 
Jaga perasaan korang dan orang lain . Itu sangat penting , terutamanya ibu bapa dan guru.. So kalau ada buat silap dan salah kat dorang , cecepat minta maaf .. Keberkatan nak ambil exam tu pun datang dari dorang jugak tau .. untuk korang jugak , jangan bebankan fikiran korang dengan hal yang tak penting buat masa tu . contohnya cinta ?? Yeps , tak payah nak stress sebab break ke hape .. abaikan dulu , lepas exam pikir la balik :p haha

DOA DOA DOA ! 
Semua yang kita buat perlulah mendapat keredhaanNYA ! Jadi , jangan pernah putus berdoa supaya diberikan kejayaan yang cemerlang ya :) Its WORK


P/s - I'll share : tips semasa menghadapi peperiksaan pulak ..Nantikan !

THANKS READING , xoxo

Sunday, 4 August 2013

RESEPI CORNFLAKES MADU PALING MUDAH & SENANG !

Hai gaiz

Raya dah dekat ,dah banyak persiapan raya uols dah bereskan ? 

Minggu terakhir nih make sure semua persiapan dah siap tau , or pagi raya nanti menangis syahdu je korang baju raya takde , kuih raya takde ! hihi BTW tak salah kalau nak buat last minutes preparation ,selalunya malam raya tu ada sales habeskan stok kuih raya ,sales baju raya kat bazaar ataupun uptown ,so pepandai manage sendiri untuk dapat harga rendah ..

Tapi bukan tu benda yang Uchun nak bebel harini ! Harini iols nak kongsi resepi kuih raya hokayy :D  


Bahan : 

1 kotak Nestle Cornflake *tak kisah jenama apapun *
4 camca Madu 
3 sudu Gula
100g Butter
1 paket ceri hiasan 
1 paket badam 
Papercups

Cara :

1. Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair .
2. Masukan cornflakes dan gaul sehingga sebati .Kemudian campurkan badam yang dikisar halus ..Ini untuk     menambah tekstur lebih umphhh :D
3. Masukan cornflakes tu ke dalam papercup dengan comel.. kemudian letakkan ceri hiasan sebagai hiasan..
4. Bakar di dalam oven selama 10 min.


P/s - Nak lagi sedap , tambahkan kismis or even hirisan kurma :) 

Thanks reading , Hit follow button please !

Sunday, 23 June 2013

BLOG REVIEW : YEZZ MAGAZINE ! :)

Hi guys ! Im back :)

Siapa kat sini yang baca Yezz Magazine ? kalau ada buka dan baca segmen : YOUR SPACE sekarang ye , kalau yang takde tu pergi lah beli kalau masih ada lagi kat rak-rak di kedai berhampiran anda :p

Hee , kemain intro Uchun . sebenarnya blog nih telah direview oleh Yezz Magazine untuk segmen : YOURSPACE untuk keluaran bulan JUNE yang merupakan keluaran terakhir majalah Yezz ! Covcrgirl Emma Maem'bong kauu ..


Isu kali nih khas sempena Hari Bapa , so editor Yezz pun beri task dekat Uchun suruh buat satu entri khas untuk Hari Bapa , kalau korang nak baca entri tuh , klik sini tauu ! 



Aipp , sebelum tu ! dalam bulan yang sama , Uchun masuk majalah Remaja jugak , tapi untuk segmen : APA KATA PELAJAR lahh :) hee 



Sila baca ye , Im talking bout +hanis zalikha wokay  :)


Sorry entri nie lambat diupdate sebab  Uchun sibuk dengan assignment , tutorial , study kat Matrik perak tu ! apapun wish me luck , next week ada quiz ! Arghhh

Thanks reading :) xoxo

Friday, 24 May 2013

TO DO LIST : KE MATRIK UOLSS :)


Hai readers ! 

Sorry ,buat masa nih sibuk sangat nak update blog picisan nih , mana nak setelkan matrik stuff yang tak berkesudahan nih dan juga join Festival Belia Putrajaya 2013 sepanjang 23-26 Mei .. tapi Uchun rasa nak update jugak malam nih dengan sikit info buat bakal pelajar matriks sekalian yang sama macam Uchun !

Apa yang Uchun nak terangkan di sini berdasarkan komen-komen senior kat group matrik dan juga bacaan dari senior di blog memasing .. So kalau tersalah tu 10 jari kiut kite minta ampun okay ..Maaf sekali lagi sebab tiada gambar disediakan kali ini . sebab dah kemas barang-barang tu semua dalam beg & tak koser aku nak geledah balik.. Penat tau :p

Yang pertama adalah basic untuk katil anda..Yer,tempat beradu anda setelah puas belajar dari pukul 8-4 petang..Bagi Uchun , katil adalah penting , boleh ke korang tidur dengan ala kadar je katil tu..  Penting untuk memiliki :

-Cadar  (bawa lebih kalau nak basuh tu ada gantinya )

-Selimut 
-Sarung bantal  (2 set) kalau korang bawa bantal dari rumah.. bila peluk dan bau bantal tu boleh la hilang homesick !

Study table amat penting okay . berdasarkan pemerhatian *cewah* boleh tahan besar jugak lah meja belajar nih.. hehe itulah tempat verangan , study , buat assignment , makan .. see ? banyak oo aktiviti boleh buat disitu .. so pastikan meja anda kemas dan cantik.. bersemangat sikit bila nak belajar tu ..

-Rak buku kecil 
-Fail untuk simpan dokumen penting
-Kotak pensil lengkap dengan segala maknenek barangan ( Gunting ,gam,klip kertas,puncher, pembaris ,highlighter,stapler,ring ) 
-Bekas pencil ( untuk kegunaan dalam bilik ) atleast tak la buang masa geledah pencil box
-Tong sampah perlu jugak berada di sisi meja belajar.. senang nak tauk sampah kan?

Yang penting sekali tika bergelar pelajar ialah cork board or soft board ? whatever..sebab disitulah korang akan lekat segala jadual kuliah , exam , to do list ..memandangkan Uchun nih nyanyuk sikit , so dengan benda nih kuranglah sikit bebanan otak den nak belajor sains nanti lagipun Uchun suka gila doe bab-bab DIY nih .. sila baca entri lelepas nak tau kegilaan yang paling gila uchun suka :p

-Kertas pembalut hadiah (balut softboard nanti )
-Pin untuk cucuk kertas di softboard (mende tah lupa nama)
-Sticky notes berona meriah sangat perlu
-Apa je yang rase perlu untuk mencantikkan board tu dari nampak HAMBAR !

Laundry bab penting uolss.. boleh pilih nak basuh tangan ke mesin ? dunia dah moden boleh pakai mesinbasuh tapi spare duit ye.. pakai tangan untung boleh exercise di samping tak merosakan baju uolss yang mahal tu.. Untuk laundry uchun sediakan :

-Baldi sederhana besar .. gedabak size buat berat je
-Berus 
-Detergent  (nak senang beli yang jenis cecair tapi Uchun terbeli yang serbuk..Opss )
-Hanger & penyepit baju 
-Bakul isi baju kering (Uchun beli yang jenis kain kat Mr.DIY )

Punyalah rancak kalut setel yang lain , baju uols jangan lupa ye .. hehe untuk lelaki uols kena pakai kemeja masa kuliah , amali , tutoran n' so on .. aktiviti lasak boleh lah pakai tracksuit dengan t-shirt kolej !

-Seluar slack berona gelap (hitam , koko , biru TUAA)
-Kemeja lengan panjang (7 helai cukup untuk 7 hari )
-Tie (nampak macho bila pakai ) HAHAHA k
-Kasut kulit berona gelap (seeloknya hitam uols)
-Tali pinggang rona gelap ( Hitam)

Untuk para wanita  pulak , uols nampak cantik bila pergi kuliah dengan tatarias yang simple tapi ingat berpurdah dan berniqab tak boleh rasanya sebab dalam peraturan tu ada sebut . sila baca ye!

- Baju kurung ( peplum bole tak ? aku TURN ON orang pakai peplum nih :O )
-Shawl , bawal ( boleh je pakai fesyen apa asalkan jangan over ya )
-Kasut bertutup berona hitam , bertumit yang kurang 1 inci okay !
-Brooch rerama , kumbang or apa-apa je 
-Stokin (kan manis kalau berstokin? )

P/s - Bersambung esok , masih banyak tapi mata Uchun tak mengizinkan .. To be continue esok yeee ! 

Thanks reading :) xoxo

Wednesday, 22 May 2013

Alkisah makcik karipap kat KMPk pulak :O

Assalamualaikum , selamat petang readers ! Yowww rindu uolss :p

Sebelum kita gegosip pasal makcik karipap si attention seekers tu , meh sini Uchun nak promote Festival Belia 2013 yang akan diadakan di Putrajaya mulai esok , 23-26 Mei 2013 ..Uchun & Iwan dah pun berada di sini . weolss semangat youu.. sikap nie lah yang perlu ada pada setiap belia-belia..Over-excited :p


Back to , Makcik karipap story ..tadi Uchun sesaje blogwalking cari info pasal KMPk , then I discover this !



Aishh , matrik perak oso got macik karipap okay ..Modus-operandi dia jual karipap dengan mengetuk tingkap bilik hostel.. hehe bayangkan dia ketuk tingkap bilik yang terletak di aras 3 .. Hehe bersayapkah macik karipap itu , or ada suit sehebat ironman ? exceli memula pun Uchun pun tak tau frasa macik karipap nih ditujukan khas untuk entiti halus itu..Boleh plak kata syok , as I ingat , bolehlah cover perut yang lapar memalam dengan makan karipap yang macik tu jual .. Haha ..Maafkan saya ye.. baru je kenal erti macik karipap tu apa :P

P/s- Dear macik karipap KMPk , jangan ganggu Uchun tau.. kami nih nak study malam-malam nanti.. sila baca kat tingkap , SALESWOMAN NOT ALLOWED HERE ! TQ 

 Thanks reading :) xoxo 

Saturday, 11 May 2013

Kawan baik atau bercinta ?


Hi readers :)

Berkawan baik atau bercinta , mana satu pilihan kamu ? Kalau di luahkan kepadanya takut-takut dia lari tinggalkan kita, kalau di pendam pulak takut di akan terlepas di tangan orang...Hmm susah kan ?Aigoo peningnya! Semua pernah tak mengalami situasi macam ni ??  apa yang korang buat ? kalau ada yang berani luahkan macam mana caranya korang luahkan perasaan korang ? cer share kat ruangan komen ya :)

Tapi tapi bila difikir balik , berkawan lebih seronok daripada  bercinta sebab kalau berkawan kita sakiti hati nya pun tak dia tak marah dan still okay namun sebaliknya kalau bercinta pula buat salah sikit pun akibatnya merajuk panjanglah ataupun silap-silap tak putus hubungan , Ouch.. Bagi sesetengah orang yang perwatakan "tak serius" pula , sudah semestinya dorang susah bila nak luahan perasaan cinta itu , tak pasal dicop  sedang bergurau ? .. Whehee lagipun pasti hubungan persahabatan tuh akan terasa janggal sebab bukan  semua boleh terima apa yang kita rasa...memang teramat sukar untuk menukar hubungan dari persahabatan menjadi kekasih :')

BESTFRIENDS ya' bukan LOVERS ^^


Jikalau anda rasakan meluahkan ialah jalan terbaik . Go on lah sebab kalau dipendam pun , lama-lama akan terbongkar jugak.. sebab cara kita melayani dia seolah kita ni _____ dia :p . Apapun setiap usaha ada ganjarannya dan just lupakan pepatah  "Tidak ada istilah kawan baik antara lelaki dengan perempuan..." sebab 100% ianya salah sama sekali :D

Tips dari Uchun :) selamilah perasaan sedalamnya , yakini hati adakah cinta yang wujud  atau sekadar perasaan suka sebab kalau tersilap langkah memang parah  dan mungkin akan  merosakkan hubungan persahabatan yang sekian lama terjalin.. Berdoa untuk diberi petunjuk (cehh) sebab kita hanya merancang , Allah yang menentukan..

" Bagai menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan berselerak "

Thanks reading :) xoxo

Friday, 3 May 2013

TIPS | Hilangkan rasa mengantuk semasa belajar :D

Heyyo superman , wonderwomen sekalian :*

Moment bergelar pelajar sekolah memang takdapat dilupakan , lagi lagi bila kita nih seorang yang jenis socialize , sampai semua orang kenal ..It's weird bila orang mengenali kita , tapi kita tak kenal tu pun :p
 (ini sindrom retis kot ) Teehee

Di sebalik dunia socialize bak diva tuh  , EH ? terselit lah kisah kantoi dalam kelas ..Di luar kelas dan dalam kelas ada perwatakan berbeza tau .. Its different bebeh ! Diluar kemain enjoy , happy go lucky , tapi dalam kelas mandom, sepi , "krik-krik" jew ! Semua pernah alami kan ? Tipu kalau takpenah .. kau manusia ke alien ?

Pasti ramai yang kantoi dalam kelas sebab tidur ye dak ? kalau tak tertidur mungkin tersungkur atas meja dengan penuh drama ? Haha Uchun tak penah lah sampai tertidur kalau mengantuk tu adalah :') *budak baik katakan*

Gegala tertidur atau mengantuk dalam kelas tak lain tak bukan sebab berjegil tengah malam lews.. Yang perempuan sebab berdrama air mata dengan drama koreanya , lelaki lak tak habes-habes dengan dunia gamenya .. dan tak lupa juga si minachi yang ON tweet sampai ke malam buta .. Rela tidur lambat demi nak stalk crush yang tak penah pandang kau tu .. Whoops :p

Penyelesaian ?

Begitulah teramat mudah sekali , just rearrange your schedule babes ! Hadkan masa ONLINE dan TIDUR :) Just like me yang akan rearrage schedule dia minggu depan , sebab dah nak masuk Matrikulasi . Students matrikulasi kena tidur awal dan aku pula terbiasa tidur jam 4 pagi setiap hari ? haha normal sangat ..

Seterusnya , semasa di sekolah , belilah benda yang boleh buat otot anda gerak-gerak selalu especially masa pembelajaran BIO & PHYSIC ! Just beli jajans yang kecik dan boleh disorok dalam poket . yelah nanti kantoi makan nak cer apa dengan cikgu nanti ? As simple chocolates , kismis , any kerepeks yang jual kat koperasi or kantin dan sepelik-pelik pocket-sized sauce ? alah sos paket kfc tuu . One of my friends dalam kelas 5Sc1 dulu bawak sos semasa masuk belajar bio , leka kemain hisap sos tu , terliur aku tau --' ..lepastu kantoi dengan cikgu suhaimi .. Haha

Wangian jugak mampu memcelikkan mata yang dah mengantuk tuh .. Aromatherapi katanyaa ? Cuba lah applykan minyak Yuyee cap limau ke kat tapak tangan , pasti celik punya .. Uchun dulu guna minyak cap kapak tenyeh kat hidung .. Feeling heaven gila beb :) Tak mengantuk dan PNP pun berjalan dengan lancarnya .. hihi make sure jangan sapu over-over ya.. satu kelas bau NAYA je nanti :p

P/s-  Simple gila-gila tips by Uchun Esmail .... Take it or leave it .. Teeheee

Thanks reading :) xoxo

Tuesday, 30 April 2013

INFO KE MATRIK !

Hi assalamualaikum readers !

Entri ni khas untuk orang yang dapat tawaran kemasukan ke Matrikulasi 2013/2014 ye :) Mungkin ramai yang nak dapatkan sikit info kehidupan dan pembelajaran di sana , so uchun bagi link blog-blog ex-student matrik.. Banyak jugak lah info yang boleh didapat .. tersedu-sedu membaca sebab seronok , EH ?


jejakakaula.blogspot.com/2012/02/matrik-stuff


jejakakaula.blogspot.com/2012/03/selamat-datang-ke-kmpp

jejakakaula.blogspot.com/2012/04/bye-kmpp

pustakawanceria.blogspot.com/2012/07/minggu-orientasi-di-kolej-matrikulasi

pustakawanceria.blogspot.com/search/label/matrikulasi%20Perak

ada banyak lagi tapi yang ni antara yang Uchun suka baca sebab infonya yang lebih terperinci (yang lain syok-syok sendiri ja :p) .. Nak baca yang lain pakai inchik Google kay ! Byeee


Thanks reading :) xoxo

Sunday, 28 April 2013

Matrik oh matrik ?

Hai readers !

Keputusan penempatan  ke Kolej Matrikulasi 2013/2014 dah diketahui Rabu lalu !

And guess what ??

Uchun dapat sambung pelajaran kat sana dalam bidang Sains untuk program satu tahun .. dan kolej yang Uchun dapat jauh nun di Perak --' .. Mygod terletak di bukit dikelilingi hutan kelapa sawit *imagine*

Boleh kurus kedeking kitewww :p


P/s - apa pun Uchun masih tunggu keputusan UPU keluar.. kemudian barulah decide mana yang nak pi :)

Thanks reading ! xoxo

Monday, 22 April 2013

Anak bapak !

Hi readers !

 " A father is neither an anchor to hold us back , nor a sail to take us there . But a guiding light whose love shows us the way "

Sejak lahir hinggalah dah besar panjang mesti korang hanya terbayangkan penat lelah si ibu membesarkan korang kan ? Sebab pengorbanan seorang ibu amatlah besar dari mengandungkan selama 9 bulan , mengalami pelbagai jenis alahan semasa mengandung , selepas korang dilahirkan pulak segala tumpuan ibu diberikan kepada anaknya untuk memastikan si anak kesayangan mendapat penjagaan yang baik serta sempurna . Namun disebalik kisah pengorbanan ibu kamu tuh , tercoret juga pengorbanan si bapa yang kamu kurang ambil kisah .. 

Sebenarnya , pengorbanan antara si ibu dan bapa adalah seimbang jika korang fikir sedalam-dalamnya..  Hadirnya si anak sebagai pembawa rezeki hanya wujud setelah si ibu dan bapa disatukan dalam satu ikatan yang halal ( kalau secara tak halal tuh i no comment kay :p ). Jikalau tak disatukan maka takdelah wujud si pembaca nih ! kan ? :3  Ditambah pula , apabila si ibu mengalami alahan semasa mengandung , si bapa jugaklah yang melayan karenah tuh.. dengan pelbagai permintaan pelik-pelik si ibu yang bakal melahirkan korang ! 



Apabila sudah sampai saat kelahiran kamu , bukan sahaja si ibu yang berjuang untuk melahirkan korang ke alam fana ini , si bapa jugak gelisah menunggu berita kelahiran kamu diluar sana.. Takkala korang kian membesar , sudah pasti keperluan kamu mesti dipenuhi oleh si bapa merangkap ketua rumah.Segala keringat yang dikeluarkan  hanya untuk menjadikan kamu insan yang sempurna kelak. My mummy pernah cakap , Uchun dulu minum susu kuat sampai ayah Uchun kena cari kerja part-time :p (sejarah dari kecik kuat makan! )

Semasa di alam persekolahan pulak , kalau hari ayah cuti ,dia selalu hantarkan dan belikan bekal untuk Uchun makan semasa rehat nanti.. Idk kenapa ayah berbuat demikian tapi mungkin disebabkan Uchun bergelar anak bongsu , memang patut dimanjakan kot .. maybe :p Kawan -kawan yang lain pun pandang semacam jek , eh jeles lettew ! tapi mujurlah Uchun tak terlalu bergantung dengan orang , kadangkala kita perlu diajar untuk berdikari agar tak menyusahkan orang . Ye dak ? *cehhh

Lain pulak cerita semasa di sekolah menengah , Uchun pasti mesti semua orang tak mahu dibayangi oleh parents masing-masing  di sekolah ..  Tak remajalahh kalau asyik berkepit dengan parents di sekolah ! Haha tapi tak sebenarnya , di hari tertentu contohnya Hari Anugerah Cemerlang ke , pendaftaran semula persekolahan ke , dan lagi lagi hari Konsultasi waris .. Masing-masing akan datang dengan parents atau terpaksa balik lambat sebab parents tak datang sign rekod pencapaian .. Huhu selalu nya dalam bab-bab persekolahan , ayah Uchun yang selalu handle.. Kalau ayah kerja , mummy yang akan takeover tugas nih ..

Si bapa diluar sana mesti mempunyai sikap dan tabiat sendiri , begitulah ayah Uchun .. Dia sangatlah peramah dan mesra dengan orang . Pelik juga kekadang orang yang dia sendiri tak kenal boleh diajak berbual macam 10 tahun kenal :3  Hebat kan ? Satu lagi , my ayah suka buat lawak dan sadisnya Uchun seorang yang serius dan tak suka lawak --' lagi lagi lawak ngokngek! My ayah boleh buat lawak sampai Uchun merajuk , menangis and even try nak lari dari rumah :p haha .. Ampunn 

Akhir kata , si bapa juga ada pengorbanan yang besar untuk seorang yang bergelar anaknya . Kita harus sedari hakikat ini dan perlulah terima segala kekurangannya dengan redhoo serta mendoakan untuk kebaikannya . Tanpa dia siapalah kita di dunia yang penuh pancaroba ini :') 
                   
"Selamat Hari Bapa kepada seluruh bapa di dunia ini , terutamanya Encik Ismail Bin Othman " 



Saturday, 9 February 2013

Makan-makan at William Corner , Kelana Jaya



Buat orang yang belum tahu , William Corner nih ialah warung ala mamak , tapi warung nih juga menyediakan Western Food disamping menu mamak nya .

Yang istimewanya di sini , makanan di sini 'big plate ' dalam kata lain pinggan nya besar.. Ahh susahnya nak terangkan .. Emm , macam ni lah .. Makanan di sana dihidangkan dalam pinggan besar / big portion yang boleh dimakan oleh 3-4 orang .. Harga pun berpatutan .

Memandangkan shopping ber jam -jam di Ikea Damansara , dan tak juga singgah makan  swedish meatball yang femes tuh sebab " orang ya ampun ramai "  , so kami decide nak makan di William Corner :)

 Nah sedikit bingkisan gambar :)




Menu pilihan kami :)

Seafood carbonara 
Nasi Goreng Sotong - Petai 
Premium -  mashed potato , pepperoni , salami , hotdog, steak dan mint 
Laici Ribena
Longan suam 
Mango Juice or smoothies maybe ? 



Mee Raja :) 
dihidangkan bersama beef steak. ada jugak option seafood ye!



 Creamy Seafood Carbonara 
Banjir dengan clam , sotong dan lain-lain
Sangat recommended ! PALING SEDAPP

This is our favourite  bila makan dekat sana 



Tengok , 'big plate'  sangat ! 

Nasi goreng Sotong - Petai 
Ada sotong goreng tepung disamping nasi goreng yang digelimpangi petai yang mabeles 

Kalau tak habis makan , jangan risau . Boleh tapau / bungkus lah :)
suruh si mamat yang terer ingat semua menu warung tu bungkuskan 

Like seriously , yang ambil order tu mampu ingat order pelanggan yang banyak songgeh tanpa menulis weh !
walaupun menu dia beratus-ratus !  tabik springg ahhh

BUT SPARE LA $150-200 ONCE MAKAN DEKAT SINI. 
MMG DAPPPP ERGH



For information , refer link nih - Facebook William Corner :)