Thursday, 24 October 2013

TIPS | Temuduga Masscom

Assalamualaikum :) 

21 Sept 2013 yang lalu , Uchun dapat tawaran untuk menduduki temuduga untuk course masscom di UiTM. Then uchun buat research dan google-ing sikit pasal course masscom dan alhamdulilah banyak senior yang ambil masscom tulis tips semasa temuduga masscom di blog dorang and its help me alot .

Oleh sebab itu . Uchun  nak jugak tulis entry nih khas untuk panduan adik-adik yang bakal menduduki temuduga masscom kelak. Tips nih sedikit sebanyak dapat memudahkan sikit korang untuk lulus temuduga tu nanti .


  Buat draft esei . Semasa temuduga boleh bawa kamus .


dresscode haruslah pakai formal. No jeans, tshirt etc.  

Sebelum nak menghadiri temuduga tu nanti , korang kena banyak cari information pasal masscom , tokoh masscom , isu semasa dan juga semestinya pandai speaking English . Temuduga tu nanti fully in English dan ada dua peringkat :

Sesi 1 : Esei
Sesi 2 : Temuduga bersama panel yang terdiri daripada lect masscom sendiri

Untuk sesi 1 , korang dikehendaki menulis esei dalam 200 patah perkataan tentang masscom . Antara soalannya ialah " What do you know about masscom " , " Why you applied masscom " nd " What contribution you can make for masscom ". Sesi ini  senang dari sesi 2 , so better korang buat draft dan hafal dirumah like i do .. Bila pi je temuduga korang tulis balik yang korang hafal .. Haha

Bagi sesi 2 pula , korang dikehendaki bercakap dihadapan panel temuduga in ENGLISH okay . Phew

Aku : Ketuk pintu , masuk , greet panel temuduga tu dan salam dorang . Ketar-ketar tangan aku salam dorang :3

Panel : Give me your document nd you may sit . Please introduce yourself

Aku :  Uchun bagi fail dengan dokumen dan duduk . Then introduce sikit " My name is blabla , live in Sungai Petani  , study at blablabla .... "

Panel : What do you know about masscom ? 

Aku : Masscom is the study of blablabla ( Uchun cakap balik apa yang uchun tulis dalam esei tadi . Hehe )

Panel : You have study in matrik nd form six . but why you want to study this course in Uitm ? Form six is the best than diploma . blablabla ( dia guna ayat nih untuh psyco aku -.- )

Aku : ( OMG , Uchun terkelu jap ) Firstly I love this course *tetibe* nd I think I can do the best blablabla 

Panel : Okay , but why you loves this course ? ( ayat psyco lagi )

Aku : Err  ,  I enjoy reading and writing . I've blog and my blog have been featured in the magazine . I've participated  in school debate team . ( jawab dengan yakin )

Panel : Oh , you enjoy reading and writing . You writes in what language in your blog ? 

Aku :  I write in ENGG - malay . ( tersasul tersebut english  -_- )

Panel : But yours English is good *sambil tengok result SPM aku *

Aku : Err , B+ is good eh ? ( bodoh pulak aku tanya kat dia camtu )

Panel : Yup , its good . blablabla 

* lepastu ada sorang lagi panel temuduga datang , panel yang temuduga aku tu bincang dengan rakan dia *

Panel : Okay , thankyou for coming . Do you have any question to ask us ?

Aku : No , but I would like to say , I may not good in English but I'll improve my English *senyum *

Lepastu Uchun ambil balik file , salam dia , ucap terima kasih dan keluar . Hilang terus neves :')

P/s - Uchun akan sambung study in masscom this 16Nov di Uitm Lendu . Aww dapat jugak bergelar masscommers !

 UPDATE: IM DONE DOIN DIPLOMA in MASSCOMM  lol

Any question boleh direct twt @uchunesmail
yes bcs i receive alot of queries every year so i tak kedekut nak share :)


7 comments:

  1. siap buat tips lagi.. bagus ni.. berguna...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Tenkiu doa n saye pon na amek iv masscomm sabtu niyh.. Really helpful thank you so much

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good luck ! InshaAllah senang je iv nanti :)

      Delete
  4. omg,,, tkut nya... intrviewer dia brpa org... sy nk ciplak ayt abg bleh x? huhu... abang ada buat krtas krja tak,,,

    ReplyDelete
  5. macam mana nak susun file ye? ada tips?

    ReplyDelete
  6. baju kurung sesuai tak pakai semasa temu duga masscom?

    ReplyDelete