Friday, 18 April 2014

Masscomm UiTM / MC110 / MC111


Boleh dikatakan ramai yang masih tak tahu apa itu Masscomm . Yelah , bila orang tanya aku ni ambil course apa , aku jawab lah " Masscomm jer " . Tau apa reaksi orang yang tanya tu ? 


" Apadia tu masscomm ? "


" teruk sangat ke masscomm sampai tak ramai yang tahu ? " 


For your information , tak kiralah yang dah tahu ke atau yang taknak ambil tahu . Masscom ialah singkatan for Mass communication atau nama panjangnya Mass communication and media studies . Dalam BM pula ia dipanggil Komunikasi dan Pengajian Media .  

Course ini satu-satunya ada di Kampus yang paling panazz di Malaysia , tak lain tak bukan UiTM Lendu lah ! Buat masa sekarang , Diploma Komunikasi dan Media hanya ditawarkan di UiTM Lendu. Tapi akhir 2016 nanti InshaAllah UiTM Rembau akan menawarkan jugak course ini . Jumpa di Rembau ya. 

Skop pembelajaran bebudak masscomm ini luas ya adik-adik , kami belajar mengenal sejarah asal usul semua bentuk media , samada cetak atau elektronik ataupun tv , majalah , radio etc . Disamping belajar juga ilmu agama semua tu . pendidikan islam wajib sampai ke universiti tau . Tak meskom lah kalau tak belajar mengenai how to communicate with ppl dalam " Public Speaking " Haihh so lot to tell you . come and experieced it before u said bad things bout masscomm .

Doin diploma in Masscomm akan ambil masa 2 1/2 tahun ( 5 Semester ) , before this adalah selama 6 semester. Thank god they cut it short so tak perlu sangat ambil masa lama.

Oh ya, mulai intake 2013 (NOV), Fakulti Mascomm menawarkan kos baru iaitu MC111, sorry idk the full course name but its about new media and content.  Agak berbeza dari MC110 because their learning process selalunya dekat computer lab.

Okay so tu jelah rasanya info yang patut korang tahu, the rest korang boleh experience sendiri okay! 




1 comment: